(II Част) Въздушно окачване - поддръжка и обслужване

(II Част) Въздушно окачване - поддръжка и обслужване

Особености на въздушното окачване

На практика Въздушното окачване представлява свързани помежду си компоненти , които работят на въздух и които заменят така нареченото пружинно окачване тип Макферсон. С по-прости думи, това са амортисьори с вградени въздушни възглавници, които се надуват от компресор за въздушни възглавници. Въздушните възглавници , като компонент от общото въздушно окачване , имат свойството да издържат много по висока товароносимост от една пружина , което ги прави и много по надеждни. Те представляват гумен балон, сфера пълна с въздух под налягане , обикновено 6,5-7 бара. Гумата при  въздушните възглавници  е многослойна и достатъчно еластична.


Плюсове, които въздушното окачване носи:

  • Окачването с въздушни възглавници ви позволява да регулирате височината на колата в зависимост от пътната настилка, на която се намирате.
  • Въздушните възглавници спомагат за по-комфортното возене, особено при неравни терени. Това е и основната причина все повече автомобили да получават своето въздушно окачване още в завода.
  • Благодарение на въздушното окачване , съвременнте автомобили са много по безшумни и се движат с много по ниски нива на вибрация. Това допринася , както  за по ниски нива на умора и дискомфорт на водача, така и за по комфортно пътуване на пътниците .
  • Въздушно окачване води до по ниски нива на вибрация на купето, което от своя страна води до по малко натоварване и износване на гумите.

 

Поддръжка на отделните компоненти на въздушното окачване

Все пак под влиянието на множество фактори, Въздушните възглавници се износват с времето. В зависимост от региона и условията на пътните настилки при които се шофира най-често, гумените части на въздушните възглавници  са най-податливи и на стареене , но и на преждевременно износване поради наслагване на мръсотия, пясък и сол в зимните условия. С времето подобни наслагвания създават груба и абразивна повърхност, която постепенно разрушава гуменият материал на въздушните възглавници.Това задълбочава проблема , особено  по време на движение , когато въздушните възглавници се движат. Микро пукнатините се отварят и затварят по често и загубата на въздух е много по голяма и става невъзможна за компенсиране от въздушния компресор. Не е необходимо да чакате те да се спукат, за да отидете в сервиз. Едно пренебрегнато обслужване, продължителното каране на автомобил, който има теч на въздух от въздушните възглавници, е предпоставка за по-големи щети по въздушното окачване. При непрекъснато подаване на въздух от компресора за въздушно окачване и прекомерната му работа, е въпрос на време за смяна да имате не само въздушна възглавница, ами още компресор и реле.

Обслужване на въздушното окачване

Навременната диагностика е задължителна.  Специалистите препоръчват веднага, когато установите разлика в нивото на автомобила, въпреки настройките, които правите, да посетите оторизиран сервиз възможно най-скоро. Там професионалистите ще се погрижат за вашият автомобил. Тези сервизи разполагат с необходимата модерна техника и добре обучен персонал, който да се заеме с проблема. При установен проблем по въздушното окачване НЕ се препоръчва да подмяняте частите, с такива втора употреба, рециклирани, или такива с неясен произход. Един ремонт с некачествени резервни части ще ви излезе доста солен. Това може да стане причина за значително по-големи повреди по ходовата част на автомобила ви.  Противно на общоприетите схващания, поддръжката и обслужването на въздушното окачване не са толкова скъпи в последно време, тъй като на пазара вече има много фабрично нови - афтърмаркет части, които често са много по-достъпни от оригиналните, а не им отстъпват по качество. В онлайн магазинът на AEROPIK сме насреща за нашите клиенти, когато те търсят качествени, сертифицирани и надеждни афтърмаркет и OEM части на достъпни цени. Нашият онлайн магазин предлага голям избор от марки, видове и цени на вносни афтърмаркет части от цял свят, а нашият екип от опитни професионалисти е тук, за да се отзове на Вашите въпроси.