Афтърмаркет частите и защо да ги изберем

Афтърмаркет частите и защо да ги изберем

Какво означава терминът „Афтърмаркет“ части?

Афтърмаркет частите са резервни части, произведени от компания, различна от оригиналния производител на Вашия автомобил, притежаващи същото качество като оригиналните. Афтърмаркет частите са известни още като:

 

  • Основни части
  • Не-OEM части
  • Части за следпродажбени услуги/обслужване

 

„Освен части, носещи марката на производителя на моторното превозно средство (части от производители на оригинално оборудване, т.е. OEM), съществуват и части, изработени на същата производствена линия като оригиналния компонент на превозното средство (части от доставчици на оригинално оборудване, т.е. OES), както и други, изработени от производители на части с „подобно качество“ . Частите от тези категории често са по-евтини от идентичните части, носещи марката на производителя на превозното средство.“

(Съобщение на КОМИСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ; {SEC(2009) 1052}{SEC(2009) 1053})

Кога се използват афтърмаркет части?

Когато става дума за ремонт на автомобил след автомобилна катастрофа, обслужващата Ви застрахователна компания има възможност да използва афтърмаркет части вместо оригиналните части на производителя - Original Equipment Manufacturer (OEM). Понякога частите за следпродажбени услуги се произвеждат от същия производител, който произвежда оригиналната част. 

Афтърмаркет частите се изработват на същата поточна линия като OEM (Производител на оригинално оборудване), с изключение на това, че OEM частите преминават през няколко добавени стъпки. Брандиране на частта, щамповане с логото на производителя "Мercedes" например, опаковане и етикетиране в опаковката на производителя и Тази част автоматично става по-скъпа за потребителя и допълнително "надута" от многобройни посредници след това до крайният потребител.

С по-лошо качество ли са афтърмаркет частите? Предимства и недостатъци на афтърмаркет и OEM части.

Афтърмаркет частите са тема на дебат между хората от много години. Потребителите се притесняват, че този вид резервни части не са толкова добри, сигурни и надеждни, колкото оригиналните части на производителя (OEM). Това е напълно погрешно схващане.

Афтърмаркет частите биват все повече предпочитани от някои автомобилни ентусиасти като потенциално по-висок клас части. През годините афтърмаркет частите придобиват популярност и се считат за алтернативи на частите от производителя, като в някои случаи се твърди, че дори могат да бъдат по-добрия избор, тъй като производителите на основни или резервни части могат да използват по-скъпи материали или по-напреднали технологии при произвоството им, отколкото официалните производители.

Афтърмаркет частите могат да предоставят предимства пред OEM частите, например, те често притежават по-дълги гаранции. 

Могат ли афтърмаркет частите да предизвикат проблеми с гаранцията?

Според Асоциацията на българските застрахователи, афтърмаркет частите не трябва да влияят върху гаранцията на Вашето превозно средство и често дори са произведени от производителя на оригиналните части.

Понякога производителите на афтърмаркет части дават доживотни гаранции на частта на своите клиенти – още едно предимство, което да изберем.

Афтърмаркет частите безопасни ли са?

Няма последици за безопасността на автомобила Ви при използването на афтърмаркет части, според Асоциацията на българските застрахователи.

Има ли различни видове афтърмаркет части?

Що се отнася до този вид автомобилни части, ще искате да се уверите, че те са сертифицирани. Асоциациите по сертифициране на автомобилни части имат високи стандарти и насоки относно афтърмаркет частите. Те провеждат се тестове върху производството, качеството на материалите и целостта на частите. За да бъдат сертифицирани, тестовете, които преминават частите, трябва да определят, че те са "функционално еквивалентни " на OEM частите. Частите за следпродажбено обслужване, които са сертифицирани, са преминали множество етапи от тестовете за качество успешно – такива можете да откриете в AEROPIK.

Каква е ползата от афтърмаркет частите?

Според асоциацията на застрахователите в САЩ (PCI), афтърмаркет частите спестяват на потребителите с 1,5 млрд. долара годишно, а средната цена на една OEM част е с около 60% повече от средната цена на афтърмаркет такава.

Афтърмаркет частите се препоръчват на потребителите с цел ефективно спестяване пари за разходите по ремонт. Те също така могат да бъдат по-достъпни от оригиналните части на производителя, така че спестяват време на собственика, преди автомобилът да бъде ремонтиран.

В качеството си на дистрибутори на марки като AMK, ние имаме възможността да продаваме афтърмаркет части, без те да преминават през официалните производители, като цената понякога е много по-ниска от тази, която бихте намерили там. Тоест частта отново е афтърмаркет, но е от производителя на оригиналното оборудване. 

За да обобщим:  Афтърмаркет частите са по-евтини от подмяната с оригинална част от производителя на оборудване, а притежават абсолютно същото качество – те просто нямат етикет с бранда на производителя.

Ние от AEROPIK сме насреща за нашите клиенти, когато те търсят качествени и сертифицирани афтърмаркет и OEM части на достъпни цени. Нашият онлайн магазин предлага голям избор от марки, видове и цени на вносни афтърмаркет части от цял свят, а нашият екип от опитни професионалисти е тук, за да се отзове на Вашите въпроси.