Въздушно окачване

Въздушно окачване

ЩО Е ТО ВЪЗДУШНО ОКАЧВАНЕ

Въздушното окачване представлява свързани помежду си компоненти, които работят на въздух и които заменят така нареченото пружинно окачване тип Макферсон. Въздушното окачване дава огромно предимство за повишаване на комфорта при шофиране и запазване на  пътния просвет постоянен, независимо от натоварването на автомобила. Въздушното окачване дава възможност на автомобила за по високо, или по ниско ниво. Системата за управление на въздушното окачване се състои от :

-Високо производителен компресор за въздушни възглавници, който захранва цялата система

-Клапанен блок с електромагнитни клапани, който е отговорен за подаването на въздух  в точното време към всяка от четирите въздушни възглавници

-Сензори за височина, които измерват във всяка една секунда и определят необходимата точна височина на въздушното окачване, за да бъде автомобила идеално нивелиран

-Въздушни възглавници – гумени сфери /балони пълни с въздух под налягане

-Електронен блок, който се грижи за цялата система на въздушното окачване, кога и как да работи

 

ПРЕДИМСТВА НА ВЪЗДУШНОТО ОКАЧВАНЕ

 

Съвременните автомобили благодарение  на въздушното окачване, са много по безшумни и се движат с много по ниски нива на вибрация. Това допринася, както  за по ниски нива на умора и дискомфорт на  водача, така и за по комфортно пътуване на пътниците. По ефективното въздушно окачване, води до по ниски нива на вибрация на купето, което от своя страна води до по малко натоварване и износване на гумите. Обикновено в най високия клас, тъй наречени премиум клас автомобили е монтирано въздушно окачване  и на предната и на задната ос, като по този начин е възможна и ниво регулация на целия автомобил. Това от своя страна подпомага движението при пресечени терени и извън пътя, тъй като автомобила би могъл да се повдигне за да преодолее по високите препятствия. Обратно на това, въздушното окачване се снижава при движение с по голяма скорост , по магистрала например. Това допринася за по ниското челно съпротивление, по добра аеродинамика, по добра стабилност, както  и по нисък разход на гориво. При автомобили, които са Т модели, или така наречените комби модели, въздушно окачване е монтирано само на задната ос. По този начин при тях е възможно тегленето на по тежки каравани и ремаркета , като запазената хоризонтална позиция на купето е гарантирана. Въздушното окачване предотвратява по ниската позиция на задната ос. При натежаване на автомобила, неговата задна част не ляга до земята, а предната не се повдига високо. Въздушното окачване  осигурява и гарантира правилната позиция на фаровете, както стабилността, сигурността, по-лесното управление и комфорт.

 

ПРИЛОЖЕНИЕ НА   ВЪЗДУШНОТО ОКАЧВАНЕ
 

Обикновено въздушното окачване намира приложение като повишаване на комфорта и сигурността при премиум клас автомобили, но не само. По широко приложение въздушното окачване намира също и при автомобили със специално предназначение, като линейки, пожарни автомобили, автомобили на гражданска защита, пътна помощ, автомобили за превоз на хора с увреждания и много  други. При всички тях въздушното окачване позволява на по висока надеждност при повишено натоварване.  Такива автомобили, обикновено са оборудвани с по тежка техника, което при едно пружинно окачване би довело до много бърза умора на метала в пружините, намаляване на просвета до пътя, което от своя страна довежда до нефункционалност и ненадежност на атомобилите със специално предназначение. Въздушното окачване позволява на автомобила да запази изравнената позиция на каросерията. Въздушното окачване предотвратява по ниската позиция на задната ос ,позволява също и правилното позициониране на фаровете.  Въздушното окачване подобрява в пъти стабилността, сигурността, комфорта и по лесното управление и маневреност.

 

ГРИЖА ЗА ИЗПРАВНОСТТА НА ВЪЗДУШНОТО ОКАЧВАНЕ

 

Грижата за въздушното окачване е от особена важност за правилното му функциониране. Като цяло, най-податливи на проблеми са гумените части на въздушните възглавници. При ненавременното установяване и решаване на такъв проблем   или неглежирането му, води до проблеми при правилното функциониране на  въздушното окачване  и последваща подмяна, освен на въздушните възглавници, а  и на въздушния компресор.  Системата на въздушното окачване е многокомпонентна и проблем със  всеки един компонент може да доведе до излизане от строя на цялото въздушно окачване. Грижата на собствениците на автомобили с въздушно окачване  се изразява и с периодични прегледи в сервиз. В електронния магазин на aeropik.bg, ще намерите всичко необходимо за поддържането в изправност на системата на въздушно окачване на вашия автомобил.